A Buszesz Zrt lassan egy évtizede gyárt energiaitalt. Bár a cég büszkesége, a jól ismert WATT energiaital magyar márka, lassan egy egész falat tölt meg a polc, ahol a legkülönbözőbb „sajátmárkás” termékeiket láthatjuk. A legtöbb magyar élelmiszerlánc ugyanis a BUSZESZ-szel állíttatja elő energiaitalát, de sokan emellett a WATT-ot is tartják, ha másképp nem, in-out akciókban. A termék kapható a környező országok piacain, de eljutott olyan távoli vidékekre is, mint Kazahsztán, vagy éppen Jamaica.

A termék évek óta sikeres, 7-8 millió darab fogy belőle. A magyar fogyasztók megszokták az ízét, sőt ragaszkodnak is hozzá. Így, amikor a lánc nemrég nemzetközi tenderen versenyeztette meg a térség beszállítóit, a termék jó eséllyel indulhatott. Már csak azért is, mert ismereteink szerint a versenyzők közül az egyetlen volt, amely természetes ásványvízből készült. Ez az ásványvíz az Óbudai Gyémánt. Könnyű, nátriumszegény ásványvíz, amely annyira tiszta, hogy a BUSZESZ kisgyermekek étkezéséhez is bátran ajánlja és ajánlotta mindig is a víz sokéves pályafutása során. Divatos dolog a termékelőnyök közül azt hangsúlyozni, hogy a víz milyen mélységből fakad, akkor is, ha ez önmagában nem sokat mond. Sokkal fontosabb, hogy az Óbudai Gyémánt egy olyan eső vizéből származik, amely 7200 esztendeje esett le az akkor még lakatlan Kárpát-medencében. Egyébként egész Európa lakossága nem tett ki akkoriban negyvenezer főnél többet, a víz tehát természeténél fogva miden szennyeződéstől mentes.

Vizet fakasztani hazánkban nem nehéz. Sokkal nehezebb egy belőle készült terméket folyamatosan, sok éven keresztül, ugyanolyan megbízható és jó minőségben előállítani, nem utolsó sorban pedig eladni.

Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy a nagy angol multinacionális cég a BUSZESZ-re bízza egész kelet-európai energiaital-piacát. Ezt tette ugyanis a végén, de csak gondos mérlegelés és tesztelés után.

A magyar vállalat az idők során szinte minden idevágó élelmiszerbiztonsági minősítés birtokosa lett, a „természetes” ISO mellett minősítették IFS sőt BRC fokozatra is.

Minden eddigi auditnál szigorúbb volt azonban az angol audit, melyre a szakértőket magából a szigetországból röptették be, és amin a BUSZESZ sikerrel helyt állt.

Létezik azonban az Egyesült Királyságban egy sajátos minősítő rendszer, a SEDEX is, amely a vállalat folyamatain túlmenően, annak teljes egészét világítja át: a technológia biztonságán felül munkabiztonsági, etikai, morális és fenntarthatósági feltételeket is vizsgál. Nyugat-Európában ugyanis a fogyasztó gyakorta meg-megfogalmazza ezeket az igényeket is. Egy termék és annak gyártója nem csak attól megbízható a számára, ha maga a termék iható, hanem ha annak gyártója betartja az egyetemes európai értékeket is, ha a cég emberei összefogott és összeforrott, megbízható csapatot alkotnak. Ismereteink szerint a BUSZESZ Zrt az első magyar üdítőital- és ásványvízipari cég, aki a SEDEX-ben a „megbízható” minősítést elnyerte. Egyszerűen hangzik, de sokat kellett tenni érte.

A cég százhatvan éves történetében mindig azt vallotta, hogy a megbízható minőségű gyártás tulajdonképpen alapkövetelmény. „A célunk mindig az volt, hogy a termékünkkel jól járjon a kereskedő és jól járjon a fogyasztó is. Fel-feltűnhetnek, és a múltban fel is tűntek esetleg valamivel olcsóbb beszállítók, de egyet nem szabad elfelejteni - vallja Weinhardt Csaba kereskedelmi igazgató - a fogyasztó nemcsak a kezével, a lábával is szavaz. Csak oda megy vissza, ahol jól jár, minőségben, árban. Nem egyszerűen italt gyártunk. Mi szomjat oltunk.”